Vanlige spørsmål:

Via ferrata er et italiensk ord og er oversatt til engelsk med «Iron road» og til tysk med «Klettersteig». Til norsk kan det oversettes med klatresti eller jernsti, men det omtales ofte som klatresti med wire.

Ravnfloget ligger på nordvest-siden av Vega. Man kjører (eller sykler) fra Gladstad mot Sundsvoll til parkeringsplass ved foten av Ravnfloget. Oppmøtepunktet for dere som skal klatre Via Ferrataen er et nybygget service-/beredskapshus etter ca. 10 minutters gange på stien som er anlagt opp til  Vegatrappa . Her vil dere møte klatreguiden som deler ut nødvendig utstyr og gir opplæring/informasjon.

Minimum høyde er 140 cm.

Vi har ingen aldersgrense, men setter krav til minimum høyde som er 140 cm.

De aller fleste har litt sommerfugler i magen. Guiden følger tett opp de som syntes dette er litt nifst. Så du kan bare glede deg!

Klatreløypene er beskrevet her.

Nei, man får tilstrekkelig opplæring av guidene.

Ca 3,5 timer.

Normal fysisk form er tilstrekkelig.

Nei, all klatring skal skje i følge med guide i oppsatte grupper.

Nedfarten er tilrettelagt gjennom bruk av Vegatrappa. Dette er en tretrapp på ca 400 meter som går fra toppen og ned til stien man brukte opp til start av Via Ferrataen.

ca 30 minutter.

Det er tillatt for barn som er over 140 cm. De minste må selvsagt være i følge med voksne foresatte.

Det er pr. nå ingen gjestebrygge på Sundsvoll. Men man kan evt. bruke gjestebrygga på Gardsøya og avtale skyss med guiden.

Turen tar ca 25 min rolig gange.

Den har en stigning på 100 meter i spennende terreng og er bearbeidet med både klopper, bruer og trapper slik at man går tørrskodd. Det er også rasteplasser langs denne.

Gode tursko med stiv såle anbefales.

Komfortable turklær. Man bør bruke enkle hansker, dette kan også kjøpes på stedet.

Ta med en sekk med mat og drikke, og gjerne litt ekstra klær.

Ja, man kan ha med eget godkjent utstyr. Du trenger sele, hjelm og godkjent Via Ferrataslynge. Slynga må ha en falldemper og godkjente karabiner merket med (K). Eget utstyr skal godkjennes av guiden.

Via Ferrataen er normalt åpent fra april til begynnelsen av oktober. Som regel er det åpent hele påsken, og deretter i helgene fram til høysesongen som starter i midten av juni. Fra da er det lagt opp til flere klatreturer hver dag ut august.

Nei, alle må bestille plass på forhånd gjennom vår nettside.

Ja, grupper med minimum 4 personer kan forspørre oss om å sette opp tur til andre datoer/tidspunkter. Send mail til post@ravnfloget.no eller ring +47 468 32 540

I grønn løype betaler voksne kr. 990,-, mens barn under 16 år koster kr. 500,- (må være over 140 cm).

I rød løype er prisen kr. 1.300,-.

For grupper med minimum 10 deltakere og felles fakturadresse oppnås en rabatt i form av at hver 10. deltaker er gratis. Dvs. at prisen for 10 deltakere vil bli kr. 8.550,-. Kan ikke bestilles på nett, men forespørres på mail til post@ravnfloget.no

Grupper med barn under 16 år (over 140 cm) på minimum 10 deltakere oppnås en rabatt i form av at hver 10. deltaker er gratis. Dvs. at prisen for 10 deltakere vil bli kr. 3.600,-.

Kan ikke bestilles på nett, men forespørres på mail til post@ravnfloget.no eller telefon +47 47674907.

Klatring i regn og vind går bra, men hvis det blir tordenvær kan det ikke klatres. Heller ikke hvis det er ising på stegjern, håndfester eller wire.

Sikkerheten i en Via Ferrata er vel ivaretatt så lenge man følger sikkerhetsforskriftene som er utarbeidet. Les disse her. Fall kan selvsagt forekomme, men karabinkrokene og selen gjør at man vil stoppe ved nærmeste festebolt.